Reducing food intake declines the opportunity of infant and young child to obtain
sufficient, both quantity and quality food during and after diarrhea. This study will
provides clearer information to caregiver’s practice on dietary management of
child during diarrhea.The respondents of this study were children with the
diarrhea disease (n= 7) and during recovery period (n = 7). The study was
conducted using observation, in-depth interview, and dietary assessment. Result
of this study suggested that caregivers need to increase their awareness of infant’s
appetite, actively maintain their child’s hydration and give sufficient feeding
during diarrhea.
Perilaku pengasuh dalam mengurangi asupan makanan anak tidak hanyamenurunkan kecukupan konsumsi asupan anak, tetapi juga kualitas makanannyaselama dan setelah diare. Penelitian ini memberikan informasi lebih jelas tentangcara pengasuh memberikan makanan pada anak saat diare. Responden penelitianini adalah anak yang menderita diare (n= 7), atau sudah memasuki tahappenyembuhan (n= 7). Penelitian ini menggunakan tiga metode yaitu observasi,wawancara mendalam tentang asupan dan pola makan. Hasil penelitian inimenunjukkan bahwa pengasuh perlu meningkatan kesadaran akan adanyaperubahan nafsu makan anak dan aktif menjaga kecukupan cairan dan nutrisi saatdiare.