Gizi kurang pada balita merupakan salah satu masalah kesehatan pada masyarakatperkotaan akibat faktor sosial ekonomi dan kemiskinan. Karya ilmiah akhir inimenggambarkan asuhan keperawatan keluarga Bapak R dengan masalahketidakseimbangan nutrisi kurang dari kebutuhan tubuh pada balita. Tingkatpengetahuan ibu yang rendah dan asupan makanan yang tidak adekuatmenyebabkan masalah gizi kurang pada An. M. Implementasi inovasi berupaPenyusunan menu makanan dengan gizi seimbang dan pembuatan makananselingan kaya energi dan protein pada balita diberikan selama 6 minggu. Hasilevaluasi yang dilakukan, An. M mengalami peningkatan berat badan sebanyak500 gram dan status gizinya meningkat menjadi normal.
Underweight among children under five is one of the health problems in urban communitiesdue to socio-economic factors and poverty. This final scientific papers describe the familynursing care of Mr. R with nutritional imbalance less than body requirements problems intoddlers. A low level of mother knowledge and inadequate food intake causes underweightamong children. Nursing intervention that become the main intervention is arranging abalance nutrition menu and making a healthy food which rich of energy and protein intoddler given for 6 weeks. the results of evaluation conducted, the body weight of childrenhas increased as much as 500 grams and his nutritional status increased to normal.