Hasil Pencarian  ::  Simpan CSV :: Kembali

Hasil Pencarian

Ditemukan 11836 dokumen yang sesuai dengan query
cover
Khairul Amri
"ABSTRACT
This thesis is designed to get the instrumentation with high sensitivity.
Generally, this thesis presents several noteworthy characteristics. First, Colpitts
oscillator is used as measurement instrumentation for temperature and humidity
with frequency output varying which correlate with those parameters. Second,
AT-Tiny2313-20PU is employed as frequency counter interfaced to a computer
through an RS-232 port. Third, LabVIEW is employed as the software
development environment to communicate from computer to external hardware
for automatically uploading and processing data. The increasing sensitivity gotten
is from (29,9exp-3,45E-2T) C/0C to (-9,73E4/T)Hz/0C and from (1,83E-9) F/%RH to
(-48,3E2)Hz/%RH for temperature and humidity respectively."
2008
T21550
UI - Tesis Open  Universitas Indonesia Library
cover
Anderson, Norman A.
Radnor: Chilton Book Company, 1972
629.8 AND i
Buku Teks  Universitas Indonesia Library
cover
Anderson, Norman A.
Radnor: Chilton Book Company, 1980
629.8 AND i
Buku Teks  Universitas Indonesia Library
cover
New York: John Wiley & Sons, 2001
R 681.2 SUR
Buku Referensi  Universitas Indonesia Library
cover
Doebelin, Ernest O.
New York: McGraw-Hill, 1990
681.2 DOE m
Buku Teks SO  Universitas Indonesia Library
cover
Doebelin, Ernest O.
New York: McGraw-Hill , 1983
681.2 DOE m
Buku Teks SO  Universitas Indonesia Library
cover
Doebelin, Ernest O.
New York: McGraw-Hill , 1975
681.2 DOE m
Buku Teks SO  Universitas Indonesia Library
cover
Doebelin, Ernest O.
New York: McGraw-Hill, 1990
681.2 DOE m
Buku Teks SO  Universitas Indonesia Library
cover
Doebelin, Ernest O.
Jakarta: Erlangga, 1987
681.2 DOE s
Buku Teks SO  Universitas Indonesia Library
cover
Lumban Tobing, Chrysna
"Temperatur merupakan salah satu faktor yang dapat menyebabkan perubahan kualitas dan keamanan pengonsumsian produk. Hal ini mendorong untuk dibuatnya Time-Temperature Indicator yang dapat diaplikasikan saat pendistribusian dan penyimpanan produk. Pengaplikasiannya pada bidang pangan menjadi alasan untuk menjadikan bahan alami sebagai bahan dasar dalam indikator ini. Bahan alami yang dapat digunakan adalah kedelai hitam yang didalamnya mengandung antosianin. Antosianin ini memiliki kestabilan terhadap temperatur yang mana ketika terpapar suhu tinggi warna objek akan berubah menjadi tidak berwarna. Metode yang dipakai pada penelitian ini adalah metode simultan-casting. Dengan memanfaatkan kitosan sebagai matriks dan ekstrak kedelai hitam diharapkan label yang didapatkan mempunyai cakupan perubahan warna yang bisa terlihat dengan mudah. Label indikator diuji pada suhu 10, 25, dan 40 C. Hasilnya, didapatkan perubahan warna yang terjadi pada label dengan menggunakan matriks kitosan dan kitosan-gliserol dari warna merah keunguan menjadi biru dan akhirnya menjadi kuning dan label indikator dengan menggunakan matriks kitosan-glutaraldehida dari warna kuning transparan ke warna kuning kecoklatan. Label indikator yang terbuat dari matriks kitosan dan kitosan-gliserol memiliki cakupan warna yang baik untuk dijadikan Time-Temperature Indicator.

Temperature is one of the factors that could change quality and safety of consuming a product. This encourages the creation of a Time Temperature Indicator that could be applied when distributing and storing products. Foodstuffs are the reason for using the natural ingredients as the basic ingredients in this indicator. The natural ingredients are black soybeans which contain anthocyanin. Anthocyanin has a stability against temperature, the color will turn into colorless when placed at high temperature. The method in this research is the simultaneous casting method. By utilize chitosan as a matrix and black soybean extracted as a dye, it is expected that the label obtained range color that could be seen easily. The indicator label is tested at 10, 25, and 40 C. As a result, the color change from red purple to blue and finally become yellow using chitosan and chitosan glycerol matrix. On the other side, the color change from transparent yellow to brownish yellow using chitosan glutaraldehyde matrix. Results showed that label indicator using chitosan and chitosan glycerol matrix have a good color range to serve as Time Temperature Indicator."
Depok: Fakultas Matematika dan Ilmu Pengetahuan Alam Universitas Indonesia, 2018
Spdf
UI - Skripsi Membership  Universitas Indonesia Library
<<   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >>