Full Description

Cataloguing Source LibUI ind rda
Content Type text (rdacontent)
Media Type computer (rdamedia)
Carrier Type online resource (rdacarrier)
Physical Description xi, 141 pages : illustration ; appendix
Concise Text
Holding Institution Universitas Indonesia
Location Perpustakaan UI
 
  •  Availability
  •  Digital Files: 1
  •  Review
  •  Cover
  •  Abstract
Call Number Barcode Number Availability
S-Pdf 14-21-286888564 TERSEDIA
No review available for this collection: 20179801
 Abstract
Statin telah diketahui dapat menurunkan kandungan kolesterol dalam darah. Statin menurunkan kandungan kolesterol dengan cara menghambat kefja enzim HMG Co-A reduktase yang dibutuhkan pada biosintesis kolesterol, Enzim tersebut mengkatalis reaksi perubahan p^iidrokshpmetilglutaril Co-A menjadi asam mevalonat. Statin biasanya dihasilkan melalui fermentasi dengan menggunakan kapang jenis Aspergillus dan Monascus. Akan tetapl, statin yang dihasilkan dari kapang Monascm tipe liar, kadamya masih relatif kecil. Untuk Itu dilakukan upaya peningkatan galur untuk mendapatkan galur yang leblh potensial dafem menghasilkan statin. Jenis Monascus yang dipakal adalah Monascus purpumus. Upaya peningkatan galur dilakukan dengan mutasi sinar gamma (y) pada beberapa dosis irradiasi yaitu 0,1-0,5 kGy. Seleksl mutan dilakukan secara aoak trerdasarican pola penampakan koloni pada cawan petii dan setelah itu dipilih dosis optimum irradiasi (dosis yang memberikan persentasi survival terkecil) berdasarkan jumlah koloni tunggal yang terbentuk. Dosisdosis optimum yang didapatkan adalah 0,2 ; 0,3 dan 0,4 kGy. Fermentasi yang dilakukan terhadap Monascus purpureus tipe liar dan isolat-isolatnya tidak menunjukkan adanya statin. Beberapa senyawa yang diperkirakan dihasilkan pada fermentasi dari isolat Monascus purpureus dan tipe liarnya adalah pigmen warna monascin, monascorubrin, ankaflavin, serta rubropunctatin ......Statin has been known capable of reducing cholesterol content in blood by inhibiting HMG Co-A reductase enzyme (an enzyme which is needed in cholesterol biosynthesis). This enzyme catalysts the formation of mevalonic acid from p-hydroxyl- p-methylglutaryl Co-A. Statin is usually produced from the fermentation of AspergUlus and Monascus, but the statin yield from the fermentation of Monascus wild type is still low. Therefore, it needs strain improvement to increase the statin production which is done by modifying the genetics. The strain used in this experiment Is Monascus purpureus. The strain improvement is done by mutating Monascus purpureus wild type using gamma (y) ray in several doses. The doses used in the irradiation are 0,1; 0,2; 0,3; 0,4 and 0,5 kGy. Mutant selection is done randomly based on the single colony pattern on petri dish. Before random selection, the optimum doses of irradiation are needed to be determined. The optimum doses are those which give the smallest survival fractions. Those optimum doses are 0,2 kGy, 0,3 kGy and 0,4 kGy. Monascus purpureus wild type and its isolates did not produce any statin under fermentation in Miyake's medium. Several compounds which were predicted produced from Monascus purpureus wild type and its isolates are monascin, monascorubrin, ankaflavin and rubropunctatin