:: Artikel Jurnal :: Kembali

Artikel Jurnal :: Kembali

The correlation between eating utensils and place of sales in the contamination of escherichia coli in food sold at campus food stalls / Dewi Susanna,Tris Eryando, Aria Kusuma, Dian Pratiwi

Dewi Susanna (Fakultas Ilmu Keperawatan Universitas Indonesia, 2015)

 Abstrak

Up to now, in general, the safety of food that is sold at any canteens in the campuses, the eating utensils are handled and the
food stalls are managed are still uncertain. This research was aimed to understand the correlation between the eating utensils
handling and the contamination of Escherichia coli (E. coli) in the food sold by the food vendors in the campus. The crosssectional
design research applied on the food stalls in the university campus in Depok with a total number of 173 consumers
as respondents. The variables observed as independent variables were the sanitation of the eating utensils and the sanitation
of the dining place. The examination method of the Most Probable Number (MPN) for E. coli was conducted to assess the
food’s hygiene. The data analyzed using the chi-square test and followed by the logistic regression. The result showed that
more than half of the food samples (59.54%) were contaminated by E. coli. The storage place of the eating utensils was most
significantly correlated with the E. coli contamination of the served food with an OR=0.45 (0.21-0.87). Therefore, it is
necessary to promote the awareness of this risk and reinforce supervision by the Health Authorities and by the management
of the place of sales to provide guidance to the food vendors and to the consumers as well. Further research is recommended
to observe the E. coli contamination through clean water, eating utensils, the hands of the consumers and the napkins used to
wipe dry the eating utensils.
Hubungan Pengelolaan Peralatan Makan dan Tempat Penjualan terhadap Kontaminasi Escherichia coli pada
Penyajian Makanan Jajanan. Selama ini belum diketahui kondisi keamanan makanan jajanan, pengelolaan peralatan
makan dan tempat penjualan makanan di lingkungan Kampus. Penelitian ini betujuan untuk mengetahui hubungan antara
pengelolaan peralatan makan dan tempat penjualan terhadap kontaminasi Escherichia coli (E. coli) pada penyajian makanan
jajanan. Penelitian ini menggunakan disain potonglintang. Pengamatan dilakukan terhadap seluruh tempat penjual makanan
di lingkungan Kampus UI Depok dengan responden sebanyak 173 penjamah makanan. Pemeriksaan Most Probable Number
(MPN) E. coli dilakukan untuk mengetahui keamanan makanan. Lebih dari separuh 59,54% sampel makanan jajanan
terkontaminasi E. coli. Tempat penyimpanan peralatan makan paling berhubungan dengan kontaminasi E. coli pada
penyajian makanan jajanan. Faktor ini protektif terhadap kontaminasi E. coli pada penyajian makanan jajanan. Hal ini
diduga disebabkan adanya faktor-faktor lain yang berkontribusi terhadap kontaminasi tersebut tetapi tidak diamati dalam
penelitian ini seperti, kontaminasi E. coli pada air bersih, peralatan makan, tangan penjamah makanan dan lap yang
digunakan untuk mengeringkan peralatan makan. Perlu ditingkatkan sosialisasi dan pengawasan oleh dinas kesehatan dan
pengelola tempat penjual makanan jajanan kepada penjual makanan dan penjamah makanan. Perlu dilakukan penelitian
lanjutan dengan mengamati kontaminasi E. coli pada air bersih, peralatan makan, tangan penjamah makanan dan lap yang
digunakan untuk mengeringkan perlatan makan.

 File Digital: 1

Shelf

 Metadata

No. Panggil : PDF
Entri tambahan-Nama orang :
Subjek :
Penerbitan : [Place of publication not identified]: Fakultas Ilmu Keperawatan Universitas Indonesia, 2015
Sumber Pengatalogan : LibUI eng rda
ISSN : 23563656
Majalah/Jurnal : Makara Journal of Health Research
Volume : Vol. 19, No. 1, April 2015: Hal. : 1-7
Tipe Konten : text
Tipe Media : computer
Tipe Carrier : online resource
Akses Elektronik : http://journal.ui.ac.id/index.php/health/article/view/4603
Institusi Pemilik : Universitas Indonesia
Lokasi : Perpustakaan UI, Lantai 4, R. Koleksi Jurnal
  • Ketersediaan
  • Ulasan
No. Panggil No. Barkod Ketersediaan
PDF TERSEDIA
Ulasan:
Tidak ada ulasan pada koleksi ini: 20442649