Up to now, in general, the safety of food that is sold at any canteens in the campuses, the eating utensils are handled and thefood stalls are managed are still uncertain. This research was aimed to understand the correlation between the eating utensilshandling and the contamination of Escherichia coli (E. coli) in the food sold by the food vendors in the campus. The crosssectionaldesign research applied on the food stalls in the university campus in Depok with a total number of 173 consumersas respondents. The variables observed as independent variables were the sanitation of the eating utensils and the sanitationof the dining place. The examination method of the Most Probable Number (MPN) for E. coli was conducted to assess thefood’s hygiene. The data analyzed using the chi-square test and followed by the logistic regression. The result showed thatmore than half of the food samples (59.54%) were contaminated by E. coli. The storage place of the eating utensils was mostsignificantly correlated with the E. coli contamination of the served food with an OR=0.45 (0.21-0.87). Therefore, it isnecessary to promote the awareness of this risk and reinforce supervision by the Health Authorities and by the managementof the place of sales to provide guidance to the food vendors and to the consumers as well. Further research is recommendedto observe the E. coli contamination through clean water, eating utensils, the hands of the consumers and the napkins used towipe dry the eating utensils.Hubungan Pengelolaan Peralatan Makan dan Tempat Penjualan terhadap Kontaminasi Escherichia coli padaPenyajian Makanan Jajanan. Selama ini belum diketahui kondisi keamanan makanan jajanan, pengelolaan peralatanmakan dan tempat penjualan makanan di lingkungan Kampus. Penelitian ini betujuan untuk mengetahui hubungan antarapengelolaan peralatan makan dan tempat penjualan terhadap kontaminasi Escherichia coli (E. coli) pada penyajian makananjajanan. Penelitian ini menggunakan disain potonglintang. Pengamatan dilakukan terhadap seluruh tempat penjual makanandi lingkungan Kampus UI Depok dengan responden sebanyak 173 penjamah makanan. Pemeriksaan Most Probable Number(MPN) E. coli dilakukan untuk mengetahui keamanan makanan. Lebih dari separuh 59,54% sampel makanan jajananterkontaminasi E. coli. Tempat penyimpanan peralatan makan paling berhubungan dengan kontaminasi E. coli padapenyajian makanan jajanan. Faktor ini protektif terhadap kontaminasi E. coli pada penyajian makanan jajanan. Hal inididuga disebabkan adanya faktor-faktor lain yang berkontribusi terhadap kontaminasi tersebut tetapi tidak diamati dalampenelitian ini seperti, kontaminasi E. coli pada air bersih, peralatan makan, tangan penjamah makanan dan lap yangdigunakan untuk mengeringkan peralatan makan. Perlu ditingkatkan sosialisasi dan pengawasan oleh dinas kesehatan danpengelola tempat penjual makanan jajanan kepada penjual makanan dan penjamah makanan. Perlu dilakukan penelitianlanjutan dengan mengamati kontaminasi E. coli pada air bersih, peralatan makan, tangan penjamah makanan dan lap yangdigunakan untuk mengeringkan perlatan makan. |