Full Description

Cataloguing Source LibUI ind rda
Content Type text (rdacontent)
Media Type computer (rdamedia)
Carrier Type online resource (rdacarrier)
Physical Description xvii, 87 pages : illustration + appendix
Concise Text
Holding Institution Universitas Indonesia
Location Perpustakaan UI
 
  •  Availability
  •  Digital Files: 1
  •  Review
  •  Cover
  •  Abstract
Call Number Barcode Number Availability
S-pdf 14-25-03228767 TERSEDIA
No review available for this collection: 9999920557713
 Abstract
Pola konsumsi merupakan susunan atau kombinasi makanan yang umum dikonsumsi oleh individu dalam jangka waktu tertentu. Pola konsumsi yang tidak sehat dapat menyebabkan peningkatan berat badan yang mengarah pada kegemukan atau obesitas dan meningkatkan risiko berbagai penyakit. Namun, proporsi konsumsi makanan yang tidak sehat pada anak-anak di Indonesia masih tergolong tinggi dan penelitian di beberapa negara telah menunjukkan bahwa kondisi pandemi COVID-19 memberikan pengaruh pada perubahan pola konsumsi. Penelitian ini bertujuan untuk mengetahui perbedaan pola konsumsi anak usia 3-12 tahun di DKI Jakarta selama pandemi COVID-19 berdasarkan faktor individu dan lingkungan. Penelitian dilakukan dengan menggunakan desain studi cross sectional yang melibatkan 163 ibu sebagai responden yang dipilih menggunakan teknik snowball sampling. Hasil penelitian menunjukkan bahwa sebagian besar anak mengalami perubahan pola konsumsi yang tidak sehat selama pandemi COVID-19 (50,9%). Berdasarkan hasil analisis statistik ditemukan adanya perbedaan yang signifikan pada konsumsi air antara sebelum dan selama pandemi COVID-19 (p-value = 0,004), dan terdapat perbedaan yang signifikan pada pola konsumsi selama pandemi COVID-19 berdasarkan pendapatan orang tua (p-value = 0,050). ......Consumption pattern is the composition or combination of foods that are generally consumed by individuals in a certain period of time. Unhealthy consumption patterns can cause weight gain that leads to overweight or obesity and increases the risk of various diseases. However, the proportion of unhealthy food consumption among children in Indonesia is still relatively high and studies in several countries have shown that the COVID-19 pandemic has an influence on changes in consumption patterns. This study aims to determine differences in consumption patterns of children aged 3-12 years in DKI Jakarta during the COVID-19 pandemic based on individual and environmental factors. The research was conducted using a cross sectional study design involving 163 mothers as respondents who were selected using the snowball sampling technique. The results showed that most children experienced changes in unhealthy consumption patterns during the COVID-19 pandemic (50,9%). Based on the results of statistical analysis, it was found that there was a significant difference in water consumption between before and during the COVID-19 pandemic (p-value = 0,004), and there was a significant difference in consumption patterns during the COVID-19 pandemic based on parents' income (p-value = 0,050).