Ditemukan 10771 dokumen yang sesuai dengan query
Watabane, Takuji
Tokyo : Japan FAO Association, 1988
338.476 626 WAT f
Buku Teks SO Universitas Indonesia Library
PANGAN 22:4 (2013)
Artikel Jurnal Universitas Indonesia Library
Boca Raton: CRC Press, Taylor & Francis Group, 2009
664.001 5 FOO
Buku Teks SO Universitas Indonesia Library
Purba, Reynata Yohana
"Keracunan makanan menjadi salah satu masalah kesehatan terbesar di Indonesia. Salah satu penyebab kejadian luar biasa keracunan makanan terjadi karena mengkonsumsi makanan olahan katering. Penelitian ini bertujuan untuk melihat gambaran higiene dan sanitasi pada proses pengolahan makanan dengan menggunakan pendekatan HACCP. Penelitian dilakukan dengan disain penelitian deskriptif untuk melihat proses pengolahan makanan di Katering āCā dan meneliti kualitas bakteri E. coli pada tiga jenis makanan. Hasil dari penelitian dengan pendekatan HACCP menunjukkan bahwa proses pengolahan makanan masih belum memenuhi standar. Ditemukan juga bakteri E. coli pada jenis makanan ayam balado dan rendang sapi dikarenakan praktik higiene sanitasi makanan yang kurang.
Food poisoning is becoming one of the biggest health problems in Indonesia. One cause of outbreaks of food poisoning occur due to eating processed food catering. This study aims to look at the overview of hygiene and sanitation in food processing by using the HACCP approach. The study was conducted with descriptive research design to see the processing of food in catering "C" and to examine the quality of E. coli bacteria in three types of food. The results of the research show that the HACCP approach to food processing is still not meet the standards. It was also found E. coli bacteria in ayam balado and rendang sapi because of hygiene and sanitation practices due to lack of food."
Depok: Fakultas Kesehatan Masyarakat Universitas Indonesia, 2016
S-pdf
UI - Skripsi Membership Universitas Indonesia Library
Bangkok: Thailand Development Research Institute, 1995
641.7 FOO
Buku Teks Universitas Indonesia Library
Boca Raton: CRC Press, 2009
664.028 4 ADV
Buku Teks SO Universitas Indonesia Library
Boye, Joyce I., editor
"This book will review the current status of the agriculture and agri-food sector in regard to green processing and provide strategies that can be used by the sector to enhance the use of environmentally-friendly technologies for production, processing. The book will look at the full spectrum from farm to fork beginning with chapters on life cycle analysis and environmental impact assessment of different agri-food sectors. This will be followed by reviews of current and novel on-farm practices that are more environmentally-friendly, technologies for food processing that reduce chemical and energy use and emissions as well as novel analytical techniques for R&D and QA which reduce solvent, chemical and energy consumption. Technologies for waste treatment, "reducing, reusing, recycling", and better water and energy stewardship will be reviewed. In addition, the last section of the book will attempt to look at technologies and processes that reduce the generation of process-induced toxins (e.g., trans fats, acrylamide, D-amino acids) and will address consumer perceptions about current and emerging technologies available to tackle these processing and environmental issues.
"
New York: Springer, 2012
e20405876
eBooks Universitas Indonesia Library
Maria Priscila Komala
"
ABSTRAKPara ahli gizi mengungkapkan kekhawatiran mereka akan tingkat asupan sodium pada umumnya yang terlalu tinggi untuk ukuran kesehatan yang baik. Makalah ini akan menjelaskan alasan-alasan atas kekhawatiran ini serta upaya upaya yang memungkinkan industri makanan dan pemerintah Australia dapat membantu mengurangi beban penyakit yang terkait dengan konsumsi sodium yang tinggi.
ABSTRACTNutrisions are concerned that the levels of dietary intake od sodium are too high for good health. This paper will discuss the reasons for these councerns and the ways in which the Australian government and the food industry can help to decrease the burden of disease associated with high sodium consumption"
Fakultas Eknonomi dan Bisnis Universitas Indonesia, 2015
MK-pdf
UI - Makalah dan Kertas Kerja Universitas Indonesia Library
Potter, Norman N.
Westport, Conn: Avi Pub., 1973
664 POT f
Buku Teks SO Universitas Indonesia Library
Muthiah Hakim Hadini
"Berkembangnya industrialisasi dalam bidang produksi pangan meminimalisir pemahaman food value yang dimiliki bahan pangan sehari-hari dengan memutus koneksi antara manusia dengan produksi bahan pangannya. Hilangnya pemahaman terhadap nilai bahan pangan secara tidak langsung akan berdampak pada rusaknya ekosistem lingkungan kita, hal ini berpotensi untuk membawa kita pada ambang keruntuhan peradaban. Ketahanan pangan merupakan hal paling mendasar yang dapat mengembalikan peradaban dari ambang keruntuhan tersebut. Tugas akhir ini merupakan upaya untuk membuat manusia dapat kembali memiliki koneksi dengan tempat bertinggal
melalui proses penyediaan bahan pangan untuk menciptakan masyarakat yang memiliki ketahanan pangan. Metode arsitektural yang dilakukan adalah dengan memanfaatkan traces yang dihasilkan dari pengolahan bahan pangan, singkong merupakan bahan pangan lokal yang tumbuh pada tapak eksisting, sebagai missing link yang menghubungkan antara konsumen dan produsen. Traces yang dihasilkan pada pengolahan singkong digunakan untuk merespon tapak secara metafora untuk mengembangkan ruang-ruang intervensi yang dibutuhkan untuk pengolahan singkong, mengembangkan food value sejati yang dimiliki singkong, dan juga sebagai bentuk eksplorasi form untuk finalisasi rancangan.
The industrial development of food production minimizes the understanding of our daily food value, this is done by cutting off our connection with the food production. Ignorance of how our food are processed has indirectly ruin our own ecosystem, thus we have led ourselves to the brink of civilization collapse. Food security is the most fundamental thing that can restore our civilization at that time. This final project is an effort to make humans able to connect with their living place through the process of food processing and create food security. The architectural method used in this final project is through means of traces exploration, which are produced from food processing phase. Cassava is a locally grown food in the existing site, the by-products are defined as traces that are used to respond to the site metaphorically to develop the intervention spaces needed for cassava processing, to develop the true food value of cassava, and also as a guide of forming in the finalization stage of the design."
Depok: Fakultas Teknik Universitas Indonesia, 2020
TA-pdf
UI - Tugas Akhir Universitas Indonesia Library